Apuvälineet

Kehitysvammaisten välttämättömien apuvälineiden tarpeista pääkaupunkiseudulla vastaavat HUS:n apuvälinekeskus sekä Espoon apuvälinepalvelut.

Apuvälineitä on myös mahdollista vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön Tukiliiton Malike:n (maalla, liikkeellä, keskellä elämää) kautta.

Apuvälineiden tarpeista kannattaa olla itse suoraan yhteydessä niistä vastaaviin tahoihin.

Lisätietoja apuvälineistä alla:

HUS-apuvälinekeskus

Apuvälineiden saamiseen tarvitaan aina esimerkiksi lääkärin lähete. HUS-apuvälinekeskus määrittelee apuvälineiden tarpeen nettisivuillaan seuraavasti:

”Apuvälineiden luovutuksen perusteena on aina potilaan lääketieteellinen tilanne sekä tapauskohtainen ja yksilöllinen tarvearvio. Apuvälineen tarpeen vahvistaa hoitava lääkäri tai hänen valtuuttama muu terveydenhuollon ammattilainen terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa.

Tyypillisesti apuvälinetarpeen arviointiin osallistuu fysioterapeutti tai toimintaterapeutti. Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetun apuvälineen käyttöönotto voi tapahtua melkein rutiininomaisesti esimerkiksi leikkauksen jälkeen, tai sitä varten varatulla vastaanottoajalla.”

Espoon apuvälinepalvelut

”Espoon apuvälineyksikkö tarjoaa apuvälineitä espoolaisille, joiden toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi. Palveluun kuuluu apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus ja lainaus, käytön opetus ja seuranta sekä apuvälineen huolto ja korjaus. Palvelut ovat maksuttomia.

Apuvälineyksiköstä lainataan lyhyt- tai pitkäaikaislainaan tavallisimpia perusapuvälineitä esimerkiksi kyynärsauvoja ja wc-korotuksia. Yksilölliset apuvälineet esimerkiksi aktiivipyörätuolit ja henkilönostimet lainataan laajemman arvioinnin perusteella.”

HUS Apuvälinekeskus yhteystiedot:

Käyntiosoite: Invalidiliiton esteetön toimitalo, 2. kerros
Mannerheimintie 107 (sisäänkäynti: Nauvontie 8), Helsinki

Postiosoite: PL 671, 00029 HUS

Aukioloajat
ma-to klo 9-16
pe klo 9-14

Espoon apuvälinepalvelut yhteystiedot:

Käyntiosoite
Karvasmäentie 6, Espoon sairaala
Apuvälineyksikkö, 1. krs

Postiosoite
PL 800, Espoon sairaala
00029 HUS

Puhelin
arkisin klo 9–11
09 471 74200

1. huolto
2. maksusitoumukset
3. apuvälinelainaukset

SOLIA

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA opastaa ja neuvoo, tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa sekä auttaa oman välineen hankinnassa jakamalla tietoa ja antamalla asiantuntijalausuntoja. SOLIA on mukana myös eri tahojen yhteistyötapahtumissa ja osallistuu liikunnan ja urheilun apuvälineiden kehitystyöhön. SOLIA vuokraa liikunnan ja urheilun apuvälineitä kaikille ilman vamma-, diagnoosi- tai järjestörajoja. Välineet sopivat pääsääntöisesti itsenäisesti liikkuville. SOLIAa hallinnoi Suomen Paralympiakomitea.

Lisätietoja vuokrauksista ja SOLIA:n toiminnasta tästä linkistä

MALIKE

Apuvälineitä on myös mahdollista vuokrata Tukiliiton Malike:n kautta lyhytaikaiseen käyttöön. Kehitysvammaisten Tukiliiton alaisuudessa oleva Malike vuokraa vaikeavammaisten ihmisten käyttöön monenlaisia käteviä apuvälineitä. Apuvälineet on tarkoitettu lyhytaikaiseen kokeiluun ennen oman välineen hankintapäätöstä tai silloin kun välinettä tarvitaan lyhytaikaisesti. Vuokra-aika on 1-3 viikkoa.

Maliken lyhenne tulee sanoista Matkalle, liikkeelle, keskelle elämää. Malike aloitti toimintansa projektimuotoisena 1.12.1997. Malike käynnistyi EU:n komission pilottihankkeena Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalan alueella, mutta vakinaistui sittemmin pysyväksi osaksi Kehitysvammaisten Tukiliiton toimintaa. Malike syntyi turvaamaan monivammaisten lasten laadukasta lapsuutta.

Viisivuotinen Aikuis-Malike-projekti tuli Malikkeen täydennykseksi vuonna 2007, kun yksikön ensimmäiset asiakkaat olivat jo varttuneet nuoriksi aikuisiksi. Vuodesta 2012 Malike on palvellut vaikeasti vammaisia henkilöitä iästä riippumatta.

Toimintansa alkuaikoina Malike omisti kottikärryt, säkkituolin ja lasten turvaistuimen. Niistä kehiteltiin erilaisia ratkaisuja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Nyt Malikkeella on käytössään parisen sataa toimintavälinettä, joista osa on hankittu RAY:n (STEA:n) avustuksella ja osa lahjoitusten sekä myönnettyjen apurahojen turvin.

Vaikka toimintavälineet ovat kehittyneet huimasti vuosien varrella, on toiminnan ydin, vaikeasti vammaisten ihmisten osallistumismahdollisuuksien edistäminen, pysynyt samana. Malikkeessa yhteistyö nähdään voimavarana. Yhteistyötä tehdään monenlaisten järjestöjen ja projektien kanssa diagnoosirajat ylittäen. Vuonna 2017 Malike vietti 20-vuotisjuhlavuottaan.

Maliken välineet on tarkoitettu lyhytaikaiseen kokeiluun kotiympäristössä ennen oman välineen hankintapäätöstä tai silloin, kun välinettä tarvitaan lyhytaikaisesti. Vuokra-aika on 1-3 viikkoa. Toistuvaan ja jatkuvaan välineen tarpeeseen Malike ei pysty vastaamaan.

Malike vuokraa välineitä ainoastaan kohderyhmän eli vaikeavammaisten ihmisten käyttöön. Vaikeavammaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka liikkumista vamma vaikeuttaa huomattavasti ja hän tarvitsee liikkuakseen ja osallistuakseen sekä toimintavälineen että avustajan. Nettisivuillaan Malike määrittelee, että henkilöt joiden toimintakyky on alentunut ikääntymisestä johtuvista syistä eivät kuulu Malikkeen kohderyhmään.

Apuvälineiden vuokraaminen

SOLIA tarjoaa vuokrattavaksi liikunnan apuvälineitä.

Malike tarjoaa vuokrattavaksi laajan tarjonnan erilaisia arkea tai lomaa helpottavia apuvälineitä maastoon, pyöräilyyn, vesille, lumelle ja jäälle, asennon tukemiseen, laskettelurinteeseen ja muita toimintavälineitä.

Näin vuokraat apuvälineitä

1. Etsi tarvitsemasi toimintaväline Maliken nettisivuilta ja ota apuvälineen nimi muistiin.

2. Katso tarvitsemasi apuvälineen varaustilanne ja vuokraa se Maliken varauskalenterista

Malikkeen sähköisestä varauskalenterista löydät tietoa välineistä ja niiden saatavuudesta. Voit tehdä myös varauspyyntöjä välineistä.

Tampereen Malike-keskuksesta toimitetaan apuvälineitä kaikkialle Suomeen Matkahuollon rahdilla. Asiakas maksaa välineen vuokran lisäksi myös rahtikulut. Näin toimintavälineitä voidaan toimittaa esimerkiksi suoraan lapin lomalle ja lähes kaikkialle Suomeen.

Sähköistettyjä polkupyöriä ja muita isoja ja teknisiä toimintavälineitä ei toimita rahdilla, vaan ne pitää noutaa. Helsingin ja Rovaniemen vuokraamot palvelevat pääasiassa lähiseutujensa käyttäjiä. Niistä välineet on noudettava paikan päältä. Sovithan ennakkoon Maliken kanssa ajan, jolloin menet noutamaan välinettä.

Malike vuokraa myös kuomullista peräkärryä välineiden kuljettamista varten. Tästä voi kysyä lisätietoa Malike-keskuksesta.

Malike yhteystiedot

Tampereen Malike-keskus keskusvuokraamo

Malike-keskus
Sumeliuksenkatu 18 B, 3 krs., 33100 Tampere
puhelin 040 483 9327
sähköposti: malike@tukiliitto.fi

Helsingin Kenguruvuokraamo
(Vuokraamo toimii Jaatinen ry:n tiloissa Majalla yhdistyksen henkilökunnan hoitamana.)

Käyntiosoite: Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki
Postiosoite: Parivaljakontie 6, 00410 Helsinki
Puhelin: (09) 477 1002
Mixu Niilo-Rämä puh. 045 635 5300
sähköposti: akseli@jaatinen.info

Välineiden luovutukset ja palautukset ma-to klo 10-16. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Rovaniemen vuokraamo

Vuokraukset ja käytön opastus:
Harri Marttinen puh. 0207 984 261, Lapin urheiluopisto
sähköposti: harri.marttinen@santasport.fi
Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla.

Vuokraamon sijainti:
Kolpeneen palvelukeskus/Apuvälinehuolto
Myllärintie 35, 96400 Rovaniemi
Rauni Väliranta puh. 040 7071 563
rauni.valiranta@lshp.fi tai Tanja Körkkö puh. 040 6720232 tanja.korkko@lshp.fi
Välineiden luovutukset ja palautukset sovitusti ma-to 8-16 ja pe 8-14 välisenä aikana.

Espoon Kehitysvammatuki on vuonna 1972 perustettu Espoon alueen kehitysvammaisten ja heidän omaistensa järjestö.