Espoon Kehitysvammatuki ry:n jäsenille lähetettävä jäsentiedote ilmestyi tällä viikolla. Jäsentiedotteen aluksi yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Hartikainen otti kantaa ajankohtaiseen aiheeseen vanhusten ja kehitysvammaisten hoivasta. Tämä teksti kannattaa kaikkien lukea.
”Hyvää alkanutta, lumista vuotta 2019. On ihanan lumista – toisten iloksi ja joidenkin harmiksi. Nautitaan tästä lopputalvesta auringonpaisteineen, kun näitä erilaisia vuodenaikoja luonto meille vielä tarjoaa. Kuuntelin juuri eduskunnassa ollutta lähetekeskustelua. Aiheena meidän yhdistyksemme jäsenistöllekin tärkeä asia – hoidontaso (vanhus)palveluissa.
Ongelmat alkoivat suurten pääomasijoittajien myötä
Viranomaiset ja media ovat viime päivinä nostaneet esille epäkohtia, joista hoivakotien asukkaiden lähipiiri on ollut jo kauan tietoinen. Julki tullut ongelmavyyhti ei ole yksinkertainen. Itse asiassa monet pienet yrittäjävetoiset hoivakodit ovat inhimillisiä ja hoito hyvää.
Ongelmat alkoivat, kun kuvaan tulivat suuret pääomasijoittajien omistamat ketjut, jotka ostivat kasapäin näitä pieniä hoivakoteja.
Toiminnan mittariksi on kansainvälisten pääomasijoittajien myötä tullut omistajalle koottava voitto hyvän ja inhimillisen hoidon sijaan. Kasvu ja kannattavuus ovat jyränneet hoivan laadun jalkoihinsa.
Puolustuskyvyttömät eivät saa jäädä maksajiksi
Nyt on vakavan arvokeskustelun paikka. Meidän täytyy yhteiskuntana pohtia, soveltuvatko esimerkiksi kehitysvammaisten tukipalvelut lainkaan voittoa tavoittelevan yrityksen toimialaksi?
Jos tähän vastataan myöntävästi, on lainsäädännön ja viranomaisvalvonnan oltava niin tiukkaa, etteivät puolustuskyvyttömät vanhukset ja kehitysvammaiset jää voiton tavoittelun maksajiksi.
Nyt käynnistyneessä yhteiskunnallisessa arvokeskustelussa meidän tulee pyrkiä ensisijaisesti katsomaan asiaa niiden kannalta, jotka eivät pysty itse puolustamaan itseään. Mutta voimme miettiä myös sitä, miltä mahtaa tuntua lähihoitajasta hoivakodissa, jossa ongelmiin ei puututa huomautuksista huolimatta.
Tämä hoitaja on luultavasti ollut aika usein jaksamisen äärirajoilla. Hän katsoo silmiin vanhusta tai kehitysvammaista, joka ansaitsisi parempaa hoivaa, muttei pysty itse tekemään enempää. Hän ottaa vastaan palautteen omaiselta, joka vaatii parempaa palvelua. Kuka tukee henkilökuntaa tässä tilanteessa?
Omaisten hätähuutoja on kuulunut jo kauan
Voimme asettua myös omaisten näkökulmaan. Omaisten hätähuutoja on kuulunut jo kauan. Yksi esimerkki tästä on Ei myytävänä -kansalaisaloite. Tässä kansalaisaloitteessa on se viesti, että elämä ei saisi olla myytävänä eikä ihmisen elämänmittaisia palveluja saisi kilpailuttaa.
Näitä palveluja ovat asumispalvelut, henkilökohtainen tuki ja tulkkipalvelut. Vammaisilla pitää olla oikeus turvalliseen elämään sekä laadukkaaseen hoivaan ja huolenpitoon. Maan sivistystaso mitataan sillä, miten se huolehtii heikommistaan eli muun muassa vammaisista.
Perustarpeiden lisäksi hoidossa pitäisi olla aikaa ja resursseja viriketoimintaan, yhteisöllisyyteen, vuorovaikutukseen jne. Vammaisilla pitää olla oikeus turvalliseen elämään sekä laadukkaaseen hoivaan ja huolenpitoon.
Tervetuloa mukaan!
Espoon Kehitysvammatuen viimeisimmästä jäsentiedotteesta 1/2019 löytyy paljon tapahtumia ja leirejä. Jäsenet, osallistukaa! Koetamme tehdä ja järjestää näitä tapahtumia teiltä tulleiden toiveiden mukaan.
Seuraa näitä yhdistyksemme uudistuneita kotisivuja osoitteessa espoonkvtuki.fi ja liity Facebook-ryhmäämme. Lue tiedotesähköposteja sekä tietysti 2-3 kertaa vuodessa ilmestyvää kattavaa jäsentiedotetta. Uusia jäseniä mahtuu aina mukaan.”
Näkyillään!
Pirjo Hartikainen
EKTn puheenjohtaja
puheenjohtaja@espoonkvtuki.fi
* * *
Liittymällä Espoon Kehitysvammatuki ry:n jäseneksi tuet todella tärkeää asiaa. Edullisella 50 euron kannatusjäsenen maksulla saat tukea isosta verkostosta ja varmistat kattavat jäsenedut.